10 DIVINE FACTS ABOUT OLIVE TREES — fruits & tourism

Olive trees are perhaps the most amazing trees in the world. Did you know that the oldest olive tree is more than 3000 years old? And that an ingredient in olive oil can help in the fight against cancer? Check out these facts. The average lifespan of an olive tree is 300-600 years. But there are cases […]10 [...]

Охридски Бисер за секоjа дама

Охридски Бисер за секоjа дама

Whisper


„На жената и требаат низи и низи од бисери.“

-Коко Шанел


Накитот претставува најсоодветно дополнување на женската убавина. Ретко која жена не го обожава и посакува и ретко која жена не сака да добива внимателно и со вкус избрани подароци. За овој 8ми Март ја решивме Вашата дилема што да и подарите на Вашата драга особа.

28534271_2075465535804479_1459658986_n

Најубавиот накит кој претставува вечна класика е токму бисерот. А ние сме горди што го имаме Охридскиот Бисер како македонски бренд кој скоро еден век ја надополнува убавината на дамите низ целиот свет. За овој 8ми март да се погрижиме тоа да бидат што повеќе дами во нашата земја.

Благодарение на семејството Филеви од Охрид, доследни на традицијата но во тренд со модните збиднувања и потребите на современата жена, бисерите комбинирани со филигран, маркизет и други елементи може да бидат дел од Вашето секојдневие. Научете повеќе за историјата и Тајната на Охридскиот Бисер.

View original post 304 more words

Таjната на Охридскиот Бисер

Таjната на Охридскиот Бисер

Whisper

For English click here.

♣     ♣     ♣
Бисерот е симбол на убавина, љубов, брак, богатство, невиност и совршенство.

Бисерите, со нивниот топол внатрешен сјај, низ историјата биле едни од најценетите и најпосакувани накити. Безбројни референци за бисерите можат да бидат најдени во религиите и митологијата од најрани времиња, па до денес. Античките Египјани биле закопувани со нив. Клеопатра растворала по еден бисер во чаша вино и го пиела. Грците многу го ценеле бисерот поради неговата уникатна убавина и поврзаноста со љубов и брак, додека пак Римјаните бисерите ги сметале за крајниот симбол на богатство и статус. Во текот на темното доба, додека благородните дами копнееле по деликатните ѓердани од бисери, витезите ги носеле верувајќи во нивната магиска моќ да ги штитат во битка. Во ренесансата бисерите почнале да се користат како симбол за диференцирање на класите, до тој степен што во некои Европски земји се донеле закони…

View original post 819 more words

DETAILED BELGRADE GUIDE

DETAILED BELGRADE GUIDE

The best Belgrade Guide

Dzoligrafija Putomanija

Do you also sometimes have a feeling like you are a tourist in your own city? I am always feeling like that! People even told me I look like a tourist on my pictures. Every time I head downtown I am amazed by the buildings, the architecture, by nature, the rivers, and every time I stop to take a photo. For me it is exactly the same when I am in my own town and when I travel abroad, I am acting as I know nothing and I see everything for the first time, and it is so much fun! That is why I am writing this detailed Belgrade guide so you can see the beauties of it, feel its great spirit and enjoy as much as I do. I did not want to just write where to go because you can see google maps for that, so I wanted…

View original post 2,728 more words

Пешна – пештерата каде реалноста и фантазиjата се соединуваат

Пешна – пештерата каде реалноста и фантазиjата се соединуваат

For English click here! Пештерата Пешна преставува една од најатрактивните природни убавини во нашата земја, прогласена за природно наследство на Македонија. Воедно претставува пештера со најголем отвор на Балканот. Сместена е на само 6 км од Македонски Брод на регионалниот пат за Самоков. За жал, не многу луѓе знаат за оваа убавина која е сеуште неистражена [...]

My precious Ohrid

Трансформациjа, маска или природна убавина

Трансформациjа, маска или природна убавина

Употребата на козметиката е позната уште од античко време. Споменато е „Боење на лицето“ во Стариот завет, Египјаните, Античките Грци и Римјаните, преферирале блед тен за која цел користеле бело олово во прав, креда, скроб, калајоксид и други состојки. Жена со потемен тен се сметала за жена на ниска класа, па почитуваните госпоѓи поминувале низ [...]

Good morning to you too

Healthy beginning: Finding inspiration and motivation

Hello, guys! How are you? So, in my today’s post we will be talking about finding inspiration and staying motivated. I decided to write this post because recently I’ve started leading a healthier lifestyle. I’m not doing this to lose weight (although it would be a big plus to lose several kilograms), but the main […] [...]